10 zaujímavých mýtov a faktov o káve

Káva naša každodenná slúži pre mnohých ako budíček. Patrí medzi najpopulárnejšie nápoje na svete a denne sa spotrebuje na tony. S celosvetovou obľúbenosťou taktiež prichádzajú rôzne mýty, ktoré sa rokmi o káve šíria. Dnes si predstavíme päť mýtov a päť faktov o káve a jej pití.

Káva a tehotenstvo – mýtus

Káva a tehotenstvo

Názor verejnosti je taký, že tehotenstvo a kofeín sa nespájajú. Tento mýtus je pravdivý len z časti, je totiž dôležité koľko kávy vypije tehotná žena. 3kodlivých je približne 300 mg kofeínu, čo tvorí asi tri šálky kávy denne. Ak si chcete dopriať jednu kávu denne, určite na ňu máte nárok!

Mlieko v káve – mýtus

Konzumácia kávy s mliekom alebo cukrom je pre množstvo ľudí hriechom. Mlieko podľa všeobecného názoru znižuje účinky kávy, nie je to však pravda. V skutočnosti mlieko zamedzuje pôsobeniu kofeínu na sliznicu žalúdka, čím predlžuje účinnosť kofeínu.

Škodlivý kofeín – mýtus

Kofeín je povzbudzujúca látka, ktorá má na telo viacero priaznivých účinkov. Stimuluje nervovú sústavu, pomáha pri koncentrácii, nemá takmer žiadne kalórie . čím napríklad pomáha odbúravať tuky z tela. Samozrejme je potrebné, aby sa káva pila v takom množstve, ktoré vášmu telu bude prospešné a nie naopak.

Káva pred cvičením – mýtus

Ako som už niekoľko krát spomenula – káva má pre telo pozitívne stimulačné účinky. Nemusíte sa báť, kľudne si pred cvičením alebo športovaním doprajte jednu šálku, vaše telo bude nabudené a ešte aj spálite viac kalórií! 

Rakovina z kávy? – mýtus

Tento mýtus sa objavil pri vedeckých výskumoch o prepojení kávy a rakoviny. Vedci nevzali do úvahy počet fajčiarov a preto sa pripisovalo zvýšené riziko rakoviny práve káve. Aby sme účinky kávy uviedli na pravú mieru, jej pitie pomáha aktivovať centrálnu nervovú sústavu a látky nachádzajúce sa v káve pomáhajú ochraňovať bunky v tele, čím zabraňujú rastu nadbytočných buniek – tvorbe rakoviny.

Spaľovanie tukov – fakt

Spomínala som to niekoľkokrát pri mýtoch a pripomínam to znova, káva pomáha spaľovať tuky a aktivovať ľudský metabolizmus. Netvrdím, že by ste kávu mali piť v litroch alebo ňou nahradiť jedlá. To vám naozaj nepomôže, naopak, vysoký príjem kofeínu nad limity vám len uškodí. Ak sa však snažíte zhodiť nejaké to kilečko, vyskúšajte piť kávu bez sladidla, cukru alebo mlieka a verím, že vás to naštartuje, prípadne povzbudí do cvičenia!

Najdrahšia káva – fakt

Ak si myslíte, že tri eurá vo vašej obľúbenej kaviarni sú za kávu veľa, sadni si. Najdrahšia káva na svete sa volá “Kopi Luwak”, inak známa pod menom cibetková káva. Jej výroba spočíva v tom, že zrnká kávy pojedá malé cibetkovité zviera, nie väčšie od mačky. V žalúdku cibetky sa zrnká fermentujú a pôsobia na ne enzýmy. Ako sa zrnká dostanú von? Nazvem to jemne – tradičnou cestou.

Káva je ovocie – fakt

Mnohí ste to možno nevedeli, ale áno, káva je naozaj ovocie. Kávové zrná rastú na kríku alebo strome a v skutočnosti sú kôstkami v kávovom plode – čerešni. Poznáme dva druhy týchto plodov, zelené a červené. 

Dva typy kávy – fakt

Kávu môžeme rozdeliť do dvoch druhov na Arabicu a Robustu. Arabica vznikla na Arabskom polostrove a je jemnejšia, pričom Robusta obsahuje oproti Arabice dvojnásobné množstvo kofeínu. Rozdiel teda nie je len v chuti ale aj v pestovaní a obsahu kofeínu v zrnách.

Najväčší producenti – fakt

Nikoho tým asi neprekvapím, keď poviem, že najväčším producentom kávy na svete je Brazília. Väčšina štátov Južnej Ameriky sú známe pestovaním kávy, avšak druhé miesto na zozname vás určite prekvapí – ide o Vietnam. Kým Brazília produkuje približne 40% kávy na svete, Vietnam sa podieľa na necelých 20%.Tretím štátom v poradí je Kolumbia, ktorej kávu učite dôverne poznáte.

Pokračovaním v prehliadaní tejto webovej stránky súhlasíte s používaním cookies. viac informácií

Nastavenia cookies na tejto webovej stránke sú nastavené na "Povoliť cookies" vám prehliadanie možné skúsenosti. Ak budete pokračovať na používanie tejto webovej stránky bez zmeny nastavenia cookies alebo kliknite na tlačidlo "Prijať" nižšie potom dávate súhlas k tomu.

Zavrieť